Voltige

Bij voltige worden gymnastische oefeningen op de rug van een paard uitgevoerd. Het paard loopt aan een lange lijn op een cirkel en heeft een speciale voltigesingel met handvaten om. De longe wordt vastgehouden door een longeur.

Voltigeren draait om evenwicht, ritme, lenigheid en kracht zowel op het paard als de hiervoor bestemde ton wordt dit beoefend. Omdat het paard continu beweegt is het de kunst om de oefeningen zo uit te voeren dat het paard niet in zijn beweging wordt gehinderd. Voltige bevordert het evenwichtsgevoel, de zit en het gevoel van ongedwongenheid en vormt dus ook een goede basis voor het paardrijden. Voltigeren is voor iedereen, maar vooral zeer geschikt voor kinderen, dit is vanaf 6 jaar.

 1. Kan iedereen leren voltigeren of moet je heel lenig zijn?
  Voltigeren is sport voor jongens en meisjes. Je hoeft niet heel lenig te zijn als je begint, want al doende leer je!
 2. Heb ik een eigen paard nodig?
  Nee, meestal heeft de voltigevereniging een voltigepaard.
 3. Hoe ziet een voltige les eruit?
  Voltigelessen worden meestal als groepslessen gegeven. Vaak is er één paard per team en de lessen duren meestal een uur. Naast het paard wordt ook veel gebruik gemaakt van een “oefenpaard” (de voltigeton) om te oefenen en voor de warming-up.

Wat heb ik nodig?

Een strakke sportbroek of voltigelegging met voltigeschoentjes/ turnschoentjes met een strak truitje. Heb je lang haar, doe het dan in een staart of vlecht. Er mogen geen sieraden gedragen worden.

Op manege Waarland huist Voltige vereniging Icarus onder leiding van Cindy Sneekes en Maurits de Vries.

Voltige

Voltigevereniging Icarus bij manege Waarland

Voltigevereniging Icarus is een kleine vereniging die voltigeert bij manege Waarland. We zijn in januari 2017 begonnen, en hebben op dit moment een vast groepje van leuke meiden die elke training weer met veel plezier beleven. 

Voltigevereniging Icarus wil voltige toegankelijk maken voor iedereen: van jong tot oud, van beginner tot internationaal voltigeur en van recreant tot gemotiveerd lid dat elke training het uiterste wil geven, iedereen is welkom. Er zijn op dit moment 2 lessen: Een les voor de gevorderden en team 1 op maandag van 18.30 tot 19.30 en een les voor jongere kinderen en recreanten op woensdag van 16 uur tot 17.00 uur.

De instructeurs van de vereniging zijn Maurits en Cindy de Vries. Beiden hebben zelf internationaal gevoltigeerd, en aan verschillende EK's, WK's en wereldruiterspelen deelgenomen. Op dit moment zijn ze zowel nationaal als internationaal actief als trainer en longeur, en beiden ook gekwalificeerd als jurylid. 

Cindy en Maurits runnen samen ook een bedrijf wat voltigepaarden opleidt; KCM Vaultinghorses. Voor de vereniging hebben we ons vaste paard Guus, maar mocht Guus het heel druk hebben met wedstrijden of om een andere reden niet beschikbaar zijn, kunnen we hierdoor altijd gebruik maken van een van de paarden van KCM Vaultinghorses, en hierdoor hebben we altijd een goed paard ter beschikking! 

Guus, ons vaste paard, is eigendom van Cindy, en loopt naast voltige ook nog Z2 dressuur, en houd erg van springen. Guus is ooit begonnen als 'KCM-er', maar Cindy vond hem zó leuk dat ze hem zelf gekocht heeft. Inmiddels heeft Guus internationale ervaring als voltigepaard en is zelfs gestart op de Europese kampioenschappen in 2017. . 

Natuurlijk gaan wij met de vereniging ook op wedstrijd met degenen die dit willen.

Als je meer wilt weten over onze vereniging:
We zijn actief op facebook: https://www.facebook.com/voltigeverenigingicarus/

Als je ons wilt contacteren:
 • Via Facebook
 • Via telefoonnummer 06-17619331

 <iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvoltigeverenigingicarus%2Fvideos%2F1319117778209316%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="311" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>


      
cindy-op-lila.jpg